Uus meedia…?

Vali üks ülalkirjeldatud uue meedia komponentidest ja analüüsi, mil moel on see oma valdkonda mõjutanud (näiteks ajaveebid massimeediat või wiki’d teatmeteoseid).

Uudisevood

Kui veel eelmisel sajandil pidi uudistesõltlane koputama ükshaaval erinevate uudisteagentuuride ustele või komistama läbi kõik ajaleheputkad ja veebiväljaanded (miks mitte ka ajaveebid), et oma uudistedoos kätte saada, siis tänapäeval tulevad uudised hoopis inimese enda juurde. See käib enamasti läbi RSS tehnoloogia ja spetsiaalse programmi (olgu selleks eraldi äpp, veebikeskkond või muu rakendus). Enam ei ole vaja ead murda, kas oled konkreetse uudisega juba tutvunud või on see miskit uut – RSS programm jätab ise kasutaja eest meelde, mida ta on või ei ole veel lugenud.

Selline revolutsiooniline ajas edasi minek on hoidnud kokku inimeste aega ja silmi, kuna RSS-iga tavaliselt vilkuvad reklaamid kaasa ei tule. Kindlasti on selle võrra vähenenud väljaannete sissetulek, kuid tänapäevasel ad-block ajastul ei kurvasta see tavakasutajaid silmavõrdki.

Otsingumootorid

Lõputud netiavarused ei ole – uskuge või mitte – olnud meiega aegade algusest. Veel vähem on meil olnud võimalus selles avaruses välgukiirusel liikuda just sinna, kuhu vastavalt vajadus on. Selliseid ülevalguskiirusel liikuvaid kosmoselaevu on mitmetel firmadel, kuid suurem osa netikodanikest on süstiku Google Search pardal. Võrreldes lineaarsete (loe: aeglaste) ja fossiilkütuse jääke välja sülgavate veebikataloogidega võimaldaval ülikiired otsimootorid murda netiavaruse aeg-ruumi ning hüpata täpselt sinna, kuhu soovid.

Sellised otsimootorite revolutsioonilisel tehnoloogial põhinevad lahendused on meile milleeniumivahetusest saati toonud tohutuid ajavõite, sest ei kunagi varem ole meil olnud võimalus leida videoid rikkuritest, kes oma vastostetud tehnikat lõhuvad ning näha sinnakõrvale ka vastava toote reklaami. Kolm klikki ja oledki endale samasuguse vidina tellinud – raha kulutamine pole eales olnud nii lihtne!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga