Pilguheit gigantide tulevikku, olevikku ja minevikku

https://www.pexels.com/photo/galaxy-note-note-9-samsung-1415901/

Google Pixel 3, Samsung Galaxy Note9, Apple iPhone XS

Kätte on jõudnud oktoober, kõik esitlused on kuulatud-vaadatud ning on aeg imetleda, võrrelda ja viriseda. Nagu ka eelmisel aastal põhineb see ülevaade eelmise generatsiooni seadmetega võrdlusel ning peab ütlema, et üllatusi jätkus ka selleks aastaks. Google sõuab aina kaugemale riistvarast (selle aasta esitlusel isegi ei mainitud klassikalist näitajate nimekirja), Samsung hoiab endiselt pea püsti ning ei lase end mõjutada kohutavatest trendidest ning Apple koorib endiselt oma klientidelt aina suuremat kasumit. Pole midagi uut siin maamunal.

Google. Seekordne märksõna on “aitamine”: Google aitab kasutajatel teha seda, teist ja kolmandat (kogudes selleks muidugi iga viimse kui andmeriba, mis kasutajatel anda on). Lõpuks tuli Google’ilt ka uuendatud tahvel, mis ehk suudab Apple’i tahvli-monarhiale vastu astuda. Samuti toppisid nad Google Home’ile ekraani külge, et oleks ikka rohkem põhjuseid igasse tuppa mikrofoniga seadme soetamiseks. Material disain on saanud uue (seksika) kuue, kuid Google+ leidis oma otsa…

Pixel 3. AITÄH. Poleks osanud arvatagi, et “väikse” telefoni üla- ja alaosa ei peagi olema suured lahmakad, vaid saab ka teistmoodi. Pixel 3 on telefon, mille ma isegi ostaks, kui hind poleks nii vastuvõetamatu. Võibolla aasta pärast on see rohkem reaalsele väärtusele lähemal. Ning – EI AITÄH. Miks on see XL’i “kulm” hiiglaslik? Miks ei ole alumine “lõug” kadunud, et kulmu õigustada, nagu iPhone’il? Google jätkab Apple’i üle irvitamise ja siis nende kopeerimise traditsiooni… oeh. Ootan põnevusega, kas öörežiim on nii hea kui näidati ning kas ka eestlastel on uuest automaatvastajast kasu.

Riistvara, millest esitluses ei räägitud (ning mis sarnaneb üllatavalt palju eelmise aastaga):

 • vastavalt 5,5” 2:1 FHD+/443ppi või 6,3” 37:18 QHD+/523ppi, P-OLED HDR;
 • 4 GB RAM, Snapdragon 845;
 • 12,2 MP f/1,8 OIS ning 2x 8 MP f/1,8 ja f/2,2 (lainurk);
 • vastavalt 2900 või 3430 mAh;
 • sisemälu 64/128 GB;
 • korpus alumiiniumist ja klaasist, veekindel;
 • sõrmejäljelugeja, Active Edge;
 • kiirlaadimine, juhtmevaba laadimine;
 • USB-C v3.1, NFC, BT 5.0;
 • Android 9.0.

Samsung. Müts maha nende ees, et nad pole eemaldanud ei AUX’i ega pannud oma telefonidele jubedat kulmu otsa ette. Bixby jt Samsungi kodukootud lahendused pole just parimad, kuid ootan endiselt, millal nende Google’i-vaba ökosüsteem valmis saab. Seniks aga jätkab Samsung ekraanide tootmist iPhone’idele (ning teenib sellega kena kopika) ja alustas ka marsisammul kõrgemate kasumite püüdlustega 1000-euroste telefonidega. Jätkuvad ka igasugu kõlakad erinevate prototüüpide kohta, kuid ilmavalgust pole veel neist ükski näinud. Ootame – näeme.

Galaxy Note9. Sarnaselt eelmise aastaga pole ka seekord erilist vahet S9+ ja Note9 vahel – ainult pliiats ja suurem ekraan. Kui Google on tarkvarakuningas, siis Samsung on riistvarakunn. Samsung Experience mulle aga ei meeldi – sellel pole midagi viga, lihtsalt isiklik arvamus. Kellele see aga meeldib, leiab kindlasti, et Samsungil on lihtsalt parimad telefonid. Isegi suur aku mahtuvus on tagasi – plahvatushirmust on üle saadud. Hind on ainuke miinus, mis sellel telefonil on – ligi 900€. Kukkumiskindlust aga ikkagi pole.

Hiilgavad spetsifikatsioonid on siin:

 • 6,4” 521ppi 37:18 QHD+ Super AMOLED HDR10;
 • Exynos 9810/Snapdragon 845;
 • 6/128 GB või 8/512 GB RAM’i/sisemälu;
 • 12 MP OIS f/1,5-2,4 + f/2,4 (suum) ja 8 MP f/1,7;
 • 4000 mAh;
 • korpus alumiiniumist ja klaasist, veekindel;
 • iiriseskänner, sõrmejäljelugeja, mikroSD-kaardi tugi;
 • kiirlaadimine, juhtmevaba laadimine;
 • USB-C v3.1, NFC, BT 5.0;
 • Experience 9.5 (8.1 Oreo).

Apple. Ainuke kolmest gigandist, kelle jaoks telefonimüük on eluliselt tähtis. Samuti ainuke, kes sellega hiilgavalt hakkama saab. Ega see pole ka keeruline, kui pakud rahvale parimaid iOS seadmeid ning küsid selle eest ka kalleimat hinda. Minu jaoks ei ole Apple’i tõeline sära enam mitte telefonide, vaid tahvelarvutite ja nutikellade vallas. Julgen öelda (isegi Androidi tulise pooldajana), et selles kahes kategoorias ei ole Apple’ile vastast (odavamaid muidugi leidub, kuid paremaid mitte). Poleks sugugi üllatav, kui maailm ükspäev nutitelefonid hoopis nutikellade vastu vahetaks ning avastaks, et Apple on selles osas taaskord kindlalt esirinnas.

iPhone XS. Suurepärase turunduse musternäide – järjekordselt. Mul pole kunagi olnud suuremat soovi osta ka endale üks neist lummavaist seadmetest, kuigi ka kunagi pole ma olnud rohkem kindel kui praegu, et iOS mulle ei meeldi. Seega igale iOS’i sõbrale: suurepärane telefon. Sõrmejälje surm sai juba eelmisel aastal alguse ning sellel aastal jätkub see täie hooga: ühelgi uuel seadmel seda enam pole. Näotuvastus on aga endiselt pisut aeglasevõitu ja parooli toksimine pole kunagi kiire olnudki. Aga kus on USB-C?

Apple’ile meeldib endiselt tehnilisi andmeid reklaamida, millegipärast aga mitte RAM’i kogust ja aku mahutavust:

 • 5,8″ või 6,5″ – mõlemad FHD+/458ppi True Tone HDR10;
 • 4GB RAM, A12 Bionic;
 • 12MP f/1,8 + f/2,4 (suum) ja 7 MP f/2,2;
 • vastavalt 2660mAh või 3170mAh;
 • sisemälu 64/256/512 GB;
 • korpus terasest ja klaasist, veekindel;
 • näotuvastus, 3D Touch;
 • kiirlaadimine, juhtmevaba laadimine;
 • Lightning v2.0, NFC, BT 5.0;
 • iOS 12.

Tundub, et ka Apple jääb kolme mudeli juurde. Google’i puhul olid küll kõlakad kolmandast pisikesest mudelist, kuid selle naeris (kahjuks) Google välja. Kõigil kolmel on nüüd ilusti olemas standardne juhtmevaba laadmine, kuid ohtu on sattunud sõrmejäljelugeja ja oma viimaseid hingetõmbeid teeb 3.5mm port. Üleminek 16:9 suhtega ekraanidelt 2:1 (ja 37:18) peale kulgeb samamoodi nagu kroonidelt eurodele: alguses tuleb teha hulganisti ümberarvutusi, kuid pärast harjub juba asjaga täiesti ära.

Nagu on näha telefonide kirjeldustest, kaldun ma neid hindama operatsioonisüsteemi järgi: riistvara on kõigil lihtsalt tipptasemel. Tarkvara osas on aga Google’il eelis, sest see on nende pärusmaa. Digiassistendid suudavad aina rohkem ja rohkem, kuid eesti keeles pole siiani piuksugi. Millist telefoni neist soovitaksin mina? Ausalt öeldes: mitte ühtki neist. Vähemalt mitte tavainimesele, kes käib tööl selleks, et raha teenida. Mina valiksin mõne võimeks keskklassi esindaja: Mi A2 Lite, Poco F1, või lausa LG G6, mis on praegu eriti soodne.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga