Bill Bryson “Kõiksuse lühiajalugu”

https://www.rahvaraamat.ee/images/products/001/004/618/thumbnails/big/7d5e1bfccc2007dc121f212b13270135b2082002/k%C3%B5iksuse-l%C3%BChiajalugu.jpg

“Kõiksuse lühiajalugu” on põnev ja siduva jutuna kirjutatud teos, mis avardab silmaringi ja paneb huvi tundma asjade üle, mis koolipingis haigutama pani. Huvitaval kombel pole suurem osa sellest isegi mitte ajalugu. Tegu pole mitte teekonnaga Suurest Paugust inimeseni, vaid inimese teekond Suure Pauguni. Kuidas siis nii?

Raamatus on kirjeldatud valdkondade kaupa (astronoomia, füüsika, geoloogia, paleontoloogia jne) kuidas inimkond jõudis erinevate avastusteni, millised need avastused olid ning millisena me tänapäeval seda valdkonda näeme.  Palju on räägitud ka (eriti ekstsentriliste) teadusmeeste elust ning nendega juhtunud humoorikatest lugudest. Faktide loetelu ajalises järjestuses alates algusest kuni tänapäevani jääb seekord ära.

On arusaadav, miks autor teose nõnda üles ehitas: see on hoopis raamat erinevatest teadustest, mitte ajaloost. Bryson ei olnud rahul olemasoleva kirjandusega sellel alal – ta arvas, et need on igavad ja keerulised – ning koostas hoopis ise ühe sellise kaasahaarava teadusraamatu, mida saaks lugeda igaüks. Raamatusse vupsas ka mõningaid faktilisi vigu, kuid neid aitasid eestikeelses väljaandes vähendada Tartu Ülikooli teadlased.

Mida selle raamatu lugemine mulle juurde andis? Põhilisi teadmisi meid ümbritseva maailma kohta ning seda sidusas vormis. Olen juba tähele pannud, et oskan nii mõndagi loodusprotsessi kellelegi teisele seletada just tänu sellele raamatule. Samuti sain rohkem teada avastusi teinud teadlaste eludest, mis andis kogu teemale kuidagi inimlikuma lähenemise.

Kas ma soovitan seda ka teistel lugeda? Kindlasti. Tegu pole just eriti enesearendusliku raamatuga, kuid teadmisi saab siit sellegipoolest. Ladusalt kirjutatud võrdlemisi lühikese raamatu lugemine läheb lennates, seega pole vaja investeerida isegi palju aega. Mõned faktid võivad olla küll aegunud või suisa valed, kuid neile ei pea nagunii erilist tähelepanu pöörama, põhirõhk on ikka lool.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga